Klasa I b odbyła wycieczkę do Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka w Grajewie. Na powitanie czekało nas moc wrażeń wirtualnych na łące, na której spotkaliśmy kolorowe zwierzęta, o których dowiedzieliśmy się bardzo dużo ciekawych informacji na temat przemysłu mleczarskiego, historii picia mleka i jego przetworów. Dowiedzieliśmy się jaką drogę musiało przejść mleko na przestrzeni wieków, aby jego przetwory zostały rozpowszechnione na większą skalę. Zapoznaliśmy się z eksponatami, które kiedyś służyły do produkcji wyrobów mlecznych. Sprawdziliśmy także swoje umiejętności w ręcznym dojeniu krowy, w wyjątkowej oborze. Cofnęliśmy się też w czasie i uczniowie mogli w specjalnej strefie poczuć klimat i odbyć podróż w lata PRL-u, w których mleko i jego przetwory były elementem polityki państwa. W laboratorium mogliśmy poczuć się jak naukowcy i wyprodukowaliśmy własny ser. Dowiedzieliśmy się: Skąd się biorą dziury w serze? Dlaczego mleko jest białe? Wiemy też, że mleko ma bardzo wiele zastosowań zarówno w kosmetyce jak i w przemyśle spożywczym, czy w życiu codziennym. Mieliśmy także okazję grać w gry multimedialne i zręcznościowe. Wzięliśmy udział w warsztatach, których głównych bohaterem było mleko. Zwieńczeniem pracy uczniów były przepiękne barwne kompozycje, które ucieszyły niejedne oko.

 

Klasa I b odbyła wycieczkę do Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka w Grajewie. Na powitanie czekało nas moc…

Opublikowany przez Zespół Szkół Katolickich w Piszu Wtorek, 3 grudnia 2019

Drukuj: